Directievoorzitter Walter Ligthart neemt per 1 april 2018 afscheid van Het Nationale Theater. Naar aanleiding van zijn vertrek voert het Haagse gezelschap en theater per 1 januari een nieuw directiemodel in, met drie in plaats van vier directieleden. 

In 2010 begon Ligthart als zakelijk directeur bij het Nationale Toneel, dat op 1 januari 2017 fuseerde met de Koninklijke Schouwburg, Theater aan het Spui en NTjong tot Het Nationale Theater. Ligthart heeft als voorzitter van de directie dit fusieproces intensief begeleid. Hij kijkt tevreden terug op het eerste jaar van de nieuwe organisatie. ‘Het Nationale Theater is nu al een begrip. Dat is een goed moment om het stokje over te dragen.’

In het nieuwe bestuursmodel blijven drie directieleden: een zakelijk en een artistiek directeur-bestuurder, naast een artistiek leider. Voor de directeuren-bestuurders wordt een interne en externe wervingsprocedure gestart. Voorlopig worden de functies waargenomen door de huidige directeur programmering Cees Debets en de huidige zakelijk directeur Simon van Driel. Eric de Vroedt wordt vervroegd artistiek leider. Hij neemt de functie van de huidige directeur productie Theu Boermans over. Die blijft naast hem aan als (louter) regisseur.

Walter Ligthart beraadt zich over zijn toekomstige werkzaamheden. Hij hoopt in ieder geval ‘zijn kennis en expertise te blijven inzetten voor de culturele sector in Nederland’.