Komend jaar verschijnen er maar liefst vier boeken over Ivo van Hove. De inmiddels internationaal bejubelde regisseur en directeur van Toneelgroep Amsterdam wordt in 2018 60 jaar.

Karin Veraart schreef met medewerking van Van Hove een boek over zijn werk en leven: Ivo van Hove, een theaterbiografie. Als theaterjournalist en liefhebber van zijn werk volgt ze hem al ruim vijftien jaar. ‘Ik was getuige van zijn moeilijke beginperiode bij Toneelgroep Amsterdam en heb hem vervolgens zien groeien, zijn ster zien rijzen’, schrijft ze op de website van Querido, waarbij de biografie in oktober 2018 verschijnt.

In België schreef dramaturg en docent Emile Schra bij Uitgeverij Polis het portret Ivo van Hove: Theater van de Lage Landen tot Broadway. Hij stelt de vraag: Wie is die man die Nederlandse tenen laat krommen wanneer hij wordt aangeduid als ‘De Belg die Amerika richting geeft’ en die Vlamingen jaloers maakt omdat hij al bijna twee decennia lang het grootste repertoiregezelschap van Nederland leidt? Eerder schreef Schra boeken over onder meer regisseur Peter Brook en over zanger-entertainer Herman van Veen.

Prof. David Willinger (City College of New York (CUNY)) geeft bij de academische uitgeverij Routledge Ivo van Hove Onstage uit. De Engelstalige studie bevat een verslag van Van Hoves werk, zijn belangrijke producties, ontwerpinnovaties en zijn relaties met specifieke theaters en bedrijven. De uitgave verschijnt 12 februari.

Prof. Susan Bennett (University of Calgary, Canada) schreef Ivo van Hove: From Shakespeare to David Bowie bij Uitgeverij Bloomsbury, een bundeling van interviews, kritische overzichten en gedetailleerde analyse van Van Hoves ‘internationally acclaimed work as the foremost director of theatre, opera, and musicals in our time’.

Ivo van Hove (Heist-op-den-Berg, 28 oktober 1958) is sinds 2001 directeur van Toneelgroep Amsterdam. Hij begon zijn carrière  als toneelregisseur in 1981 met producties van eigen hand. Hij was achtereenvolgens artistiek leider van AKT, Akt-Vertikaal en De Tijd. Van 1990 tot 2000 was hij directeur van Het Zuidelijk Toneel. Van 1998 tot en met 2004 leidde Van Hove het Holland Festival. Producties van Van Hove worden wereldwijd gespeeld op grote festivals, en zijn werk is bekroond met (internationale) prijzen.