Twee regies van Ivo van Hove vielen op 20 juni in de prijzen bij de jaarlijkse Grands Prix de la Critique in Frankrijk. Volgens de Franse theater-, dans- en muziekcritici was Kings of War van Toneelgroep Amsterdam de beste buitenlandse voorstelling van het voorbije seizoen. Vu du Pont, die Van Hove bij Théâtre L’Odéon in Parijs regisseerde, was de beste Franse productie. Acteur Charles Berling ontving de prijs voor beste mannelijke hoofdrol in deze bewerking van Arthur Millers toneelklassieker A View From the Bridge. 

Van Hove ontving voor zijn Amerikaanse versie van Millers A View From the Bridge eerder deze maand in New York twee Tony Awards. Vorig jaar viel hij met een Londense versie in de prijzen op de Olivier Awards, de Britse equivalent van de Tony’s. Er staan nog geen voorstellingen in Nederland gepland.

Kings of war gaat volgend seizoen in reprise in de Brooklyn Academy of Music (BAM New York) en staat drie weken in de Stadsschouwburg Amsterdam.

De Nederlandse regisseur Jetske Mijnssen won met haar productie van Luigi Rossi’s Orfeo een Grand Prix voor het beste muziektheater. Ze maakte de voorstelling voor de Opéra national de Lorraine, waar de voorstelling nog tot en met 10 augustus te zien is. In 2017 speelt de opera in Versailles, Bordeaux en Caen.

Foto Kings of War: Jan Versweyveld