Ivo van Hove wordt vandaag in het Vlaamse dagblad De Morgen genoemd als mogelijke opvolger van Jan Goossens, artistiek directeur van het Brusselse stadstheater KVS. Volgens Toneelgroep Amsterdam, waar Van Hove directeur is, en de KVS is er geen gesprek tussen Van Hove en KVS gaande. 

Hoe de informatie die De Morgen heeft gepubliceerd dan toch de wereld in is gekomen kan volgens Marlène Kenens, hoofd publiciteit van Toneelgroep Amsterdam, kunnen liggen aan het feit dat Van Hove in het huidige theaterveld een voor de hand liggende kandidaat is. Zij ontkent echter dat het bericht in de Vlaamse krant op feitelijke informatie is gebaseerd.

Goossens vertrekt in 2016. De Morgen noemt in het artikel ‘Welke koers gaat de KVS varen?’ drie mogelijke opvolgers. Behalve Van Hove (1958) noemt de krant Thomas Bellinck (1983) en Jan Lauwers (1957) als kandidaat. Volgens de KVS is er sprake van een groter aantal gegadigden, waarbij de kans ‘zeer aanwezig is dat Bellinck en Lauwers daartoe behoren’.

‘Officieel staat de vacature voor artistiek directeur nog open,’ schrijft De Morgen, ‘maar enkele namen of constellaties komen in de geruchtenmolen hardnekkig bovendrijven. De profielen zijn op z’n zachtst uitgedrukt… divers.’ Enerzijds is er de generatie ‘grote regisseurs’ die zichzelf als het centrum van hun praktijk zien, anderzijds zijn er de theatermakers die de grote instituten vanuit een meer collectieve denkwijze inzetten, aldus de krant.

Eind april maakt de Raad van Bestuur van KVS bekend wie Jan Goossens zal opvolgen.

Foto Ivo van Hove: Jan Versweyveld