De genomineerden voor de Amsterdamprijs voor de Kunst zijn dit jaar grotendeels afkomstig uit het theater. Volgens juryvoorzitter Clairy Polak is de kwaliteit van de dit jaar aangedragen kandidaten ongelofelijk hoog.

Opvallend is de nominatie in de categorie Bewezen Kwaliteit. Volgens de jury is het duo Ivo van Hove en Jan Versweyveld (Toneelgroep Amsterdam) zó onderscheidend, dat de jury besloot geen anderen in deze categorie te nomineren.

Voor de Stimuleringsprijs zijn rapper en theatermaker Akwasi, Stichting Nieuwe Helden en muziekpodium Splendor genomineerd. De prijs voor Beste Culturele Prestatie gaat naar Jakop Ahlbom, Merlijn Twaalfhoven of Renzo Martens.

De drie prijzen bestaan elk uit 35 duizend euro en een Amsterdamse schaal en worden op 27 augustus uitgereikt in het Compagnietheater. Met de prijzen eert het Amsterdams Fonds voor de Kunst kunstenaars of instellingen die met hun werk een bijzondere bijdrage aan de artistieke veelzijdigheid van de stad leveren.

De longlist komt tot stand door voordrachten van vele Amsterdammers; de uiteindelijke genomineerden en winnaars worden door de vakjury geselecteerd.