Theatermaker Daria Bukvić wint de Amsterdamprijs voor de Kunst 2016 in de categorie Stimuleringsprijs. Dat heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) vandaag bekendgemaakt in Paradiso. Het fonds reikt de kunstprijs jaarlijks uit aan kunstenaars of instellingen die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan de kunst in de stad.

Daria Bukvić weet mensen te raken met actuele onderwerpen die verder gaan dan het nieuws, vond de jury. ‘Haar voorstellingen Nobody Home en Jihad, de voorstelling hadden een immense impact op het publiek: Door persoonlijk engagement te koppelen aan een goed gevoel voor actuele thematiek, weet Bukvić een breed, nieuw en cultureel divers publiek van alle leeftijden te bereiken. Ze toont lef in haar werk en combineert op uiterst aansprekende wijze humor en engagement met een brutale eigenheid in haar artistieke keuzes. De jury heeft dan ook groot vertrouwen in haar vakmanschap voor de toekomst.’

Joris Laarman Lab won de Amsterdamprijs in de categorie Beste Prestatie. Schrijfster Annejet van der Zijl in de categorie Bewezen KwaliteitDe drie winnaars ontvangen ieder een geldbedrag van € 35.000,- en een schaal van de stad Amsterdam, naar een ontwerp van vormgever Frederik Roijé.

Foto Annejet van der Zijl, Joris Laarman en Daria Bukvić