Muziektheatergezelschap Circus Treurdier, theaterproducent Well Made Productions, jeugdmuziektheaterproducent Oorkaan en acteur Hans Kesting zijn genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2017. Juryvoorzitter Tracy Metz maakte vanmiddag in totaal negen nominaties bekend in de ambtswoning van de burgemeester. Op 24 augustus worden de winnaars gekozen. Ze ontvangen een geldbedrag van € 35.000 en een schaal van de stad Amsterdam. 

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) kent jaarlijks de Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan drie kunstenaars of instellingen ‘die met hun werk een bijzondere bijdrage leveren aan de artistieke veelzijdigheid van de stad’.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt in drie categorieën. Voor de Stimuleringsprijs voor vernieuwende kunstenaars en initiatieven is dit jaar naast Circus Treurdier en Well Made Productions ook cultureel platform We Are Public genomineerd. Voor Beste Prestatie zijn naast Oorkaan, ook documentairemakers Peter en Petra Lataster en muziekfestival Appelsap kanshebber. Hans Kesting is samen met cameraman Robby Müller en beeldend kunstenaar Fiona Tan genomineerd voor de prijs van Bewezen Kwaliteit.

De keuze voor de genomineerden is volgens juryvoorzitter Metz ‘gevallen op kunstenaars die moeten maken, ze hebben een onuitputtelijke gedrevenheid en voelen de urgentie om zich in te zetten voor de maatschappij en om hun kunst zichtbaar te maken’.

Vorig jaar werd de Amsterdamprijs gewonnen door theatermaker Daria Bukvić, Joris Laarman Lab en schrijver Annejet van der Zijl.