Jeffrey Meulman heeft op 28 augustus de Amsterdamprijs voor de Kunst gewonnen in de categorie beste culturele prestatie. De jury roemt Meulman, directeur van het Nederlands Theater Festival en het Amsterdam Fringe Festival, om zijn eigenzinnigheid en lef en vanwege het bereiken van nieuw publiek. Hij ontving de prijs uit handen van locoburgemeester en cultuurwethouder Kajsa Ollongren. 

De Amsterdamprijs voor de Kunst wordt jaarlijks uitgereikt in drie categorieën aan kunstenaars of instellingen die een onderscheidende en actuele bijdrage leveren aan de kunst in Amsterdam. De prijs bestaat uit 35 duizend euro per categorie en wordt mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

De jury onder leiding van Clairy Polak zei over Meulman: ‘Hij biedt niet alleen een podium, hij zet zijn festivals ook in als middel om de sector te vernieuwen en te ontwikkelen, en bovenal: om het weer eigenwaarde te geven en het respect dat het verdient.’ De andere genomineerden in de categorie beste culturele prestatie waren operagezelschap Silbersee (voorheen Vocaallab) en club Trouw Amsterdam/De Verdieping.

Choreografe Nicole Beutler was genomineerd voor de stimuleringsprijs, samen met debatcentrum/uitgeverij Kunstverein en designstudio Moniker. Die laatste ging er met de prijs vandoor. In de categorie bewezen kwaliteit won componist Willem Jeths van Kees de Koning (oprichter hiphoplabel TopNotch) en Jan van Toorn (grafisch ontwerper).

De longlist van genomineerden kwam mede tot stand op basis van gemotiveerde voordrachten van vele Amsterdammers. De vakjury koos de winnaars op basis van kwaliteit, vernieuwing en cultureel ondernemerschap.

Het Nederlands Theater Festival en het Amsterdam Fringe Festival vinden plaats van 4 tot 14 september in diverse Amsterdamse theaters.

(Jeffrey Meulman tijdens de uitreiking, foto: Hannie van Herk)