Cultureel centrum Mezrab wint de Amsterdamprijs voor de Kunst, de belangrijkste kunstprijs van de hoofdstad. Dat heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) gisteren bekendgemaakt via een livestream vanuit het Bimhuis in Amsterdam. Winnaars krijgen € 35.000 en een keramisch sculptuur van kunstenaar Tim Breukers.

Jaarlijks kent het AFK de Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan drie kunstenaars of instellingen die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad. Mezrab wint de prijs in de categorie Beste Prestatie, beeldend kunstenaar Jennifer Tee in de categorie Bewezen Kwaliteit en modeontwerper Duran Lantink de Stimuleringsprijs. De onderscheidingen werden gisteren uitgereikt in aanwezigheid van wethouder kunst en cultuur, Touria Meliani, en AFK-directeur Annabelle Birnie.

Het cultureel centrum voor storytelling Mezrab werd in 2004 gestart door de familie Sahebdivani, die een bijzondere ruimte heeft gecreëerd waar verhalen uit alle richtingen samenkomen. De jury is onder de indruk van de toegankelijkheid en warmte van Mezrab als culturele stichting. ‘Mezrab slaagt erin om een internationale ambiance te creëren, in een lokale context. Zij creeëren op organische wijze een gevoel van inclusiviteit, solidariteit en betrokkenheid bij zijn publiek en de artiesten.’ De jury vindt het inspirerend hoe Mezrab ‘al jaren op duurzame wijze een authentieke en kleurrijke bijdrage levert aan onze stad’.

Foto: Eva Plevier