Voor het tweede jaar op rij is regisseur Susanne Kennedy (1977) geselecteerd voor het Berlijnse festival Theatertreffen. Haar regie van Warum läuft Herr R. Amok? bij de Münchner Kammerspiele, gebaseerd op de film van Rainer Werner Fassbinder en Michael Fengler, is een van de tien voorstellingen die in mei op het festival te zien zijn.

Theatertreffen toont de beste Duitstalige voorstellingen van het jaar en is het meest prestigieuze festival in zijn soort. De Duitse Kennedy, die aan de Regie Opleiding in Amsterdam is afgestudeerd, was er in 2014 te zien met Fegefeuer in Ingolstadt, haar eerste grotezaalregie bij de Münchner Kammerspiele op uitnodiging van Johan Simons. Na tien jaar in Nederland te hebben gewoond en gewerkt, is ze sinds dit theaterseizoen teruggekeerd naar moederland Duitsland.

Haar voorstellingen kenmerken zich door een radicale bewerking van toneelteksten, die vaak dusdanig worden uitgekleed dat er slechts enkele zinnen overblijven. Ook heeft vormgeving een groot aandeel in haar werk. Het afgelopen seizoen maakte ze Hideous (wo)men met Boogaerdt/VanderSchoot bij Toneelgroep Oostpool en De pelikaan bij Toneelgroep Amsterdam. Eerder richtte ze zich bij het Nationale Toneel vooral op postmoderne auteurs als Sarah Kane en Elfriede Jelinek. Bij NTGent en het Nationale Toneel maakte ze Kleine Eyolf van Ibsen en De bittere tranen van Petra von Kant van Fassbinder. Eind 2013 werd ze door het Duitse theatertijdschrift Theater Heute uitgeroepen tot meest getalenteerde jonge regisseur van Duitsland.

Ook geselecteerd voor Theatertreffen 2015 is Die Schutzbefohlenen van Elfriede Jelinek, geregisseerd door Nicolas Stemann bij het Thalia Theater in Hamburg, die in 2014 op het Holland Festival te zien was. Ook geprogrammeerd zijn Frank Castorf met Baal bij het Residenztheater in München, en Das Fest (gebaseerd op de film Festen van Thomas Vinterberg en Mogens Rukov) door Christopher Rüping bij Schauspiel Stuttgart. Zie voor het volledige programma www.theatertreffen.de.

(Foto Warum läuft Herr R. Amok: Julian Röder)