Toneelgroep Maastricht financiert zijn aankomende spektakelmusical Het was Zondag in het Zuiden met een gewaagde zakelijke constructie. Regisseur Servé Hermans, die tijdelijk geen artistiek directeur is, produceert de miljoenenproductie vanuit een persoonlijke BV. De Toneelgroep fungeert als coproducent en investeerder. Bij mislukking gaat alleen de BV failliet, bij groot succes is de winst voor Hermans. Dat schrijft NRC vandaag in een uitgebreide reconstructie.

Het was Zondag in het Zuiden is een nieuwe Nederlandse musical over het hoogwater in Limburg, met muziek van Rowwen Hèze, script van Allard Blom en regie van Servé Hermans. De spektakelmusical is deze zomer in het Openluchttheater De Doolhof in Tegelen te zien.

In NRC zegt Hermans dat het budget van de musical tussen de 2 en 3 miljoen euro ligt, wat zijn Toneelgroep Maastricht niet volledig zelf kan opbrengen. Het gesubsidieerde gezelschap ontvangt per jaar in totaal 2,5 miljoen euro. Als oplossing bedacht het gezelschap een opvallende financiele constructie. Onder de naam ‘Recoup’ produceert regisseur Hermans de musical nu vanuit een persoonlijke BV, die hij in mei 2022 oprichtte. Om belangenverstrengeling te vermijden, trad Hermans in november 2022 tijdelijk terug als artistiek directeur bij Toneelgroep Maastricht, en ging met onbetaald verlof. De Toneelgroep fungeert als coproducent en investeerder. Het gezelschap leende vorig jaar 0,5 miljoen euro aan Hermans’ BV Recoup. Ook Theater De Maaspoort in Venlo is coproducent en mede-investeerder (voor een onbekend bedrag).

Opvallend aan de constructie is dat alleen Theater De Maaspoort en Hermans eventuele winst zullen delen. In NRC worden ook vraagtekens geplaatst bij de dubbelrol van Hermans, die zou onder meer kunnen leiden tot ongewenste belangenverstrengeling.

Volgens Toneelgroep Maastricht is de constructie echter noodzakelijk om de financiële risico’s te beperken, want bij mislukking gaat alleen de BV failliet. Om ook dure voorstellingen te kunnen maken voor een groot publiek, zoekt Toneelgroep Maastricht openlijk de grenzen op, zegt Raad van Toezicht-voorzitter Theo Bovens in NRC. ‘We willen dit op ministerieel niveau aankaarten: wat wil je met de podiumsector? Kun je zulke risico’s lopen binnen het huidige subsidiestelsel? Of moeten we allemaal BV’s gaan oprichten?’