Jouman Fattal treedt vanaf december toe tot het artistiek team van Toneelgroep Maastricht. Naast artistiek leiders Servé Hermans en Michel Sluysmans gaat de theatermaakster een productie per seizoen maken en speelt ze mee in andere voorstellingen van het gezelschap.

Jouman Fattal (1992) is actrice, theatermaker en schrijver. Op haar vierde kwam ze met haar familie vanuit Syrië naar Nederland. In 2015 studeerde ze af aan de acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ze speelde onder andere bij MAAS, Toneelgroep Maastricht en verschillende televisieseriesVan 2017 tot 2020 was ze als theatermaker verbonden aan het productiehuis van Frascati, waar ze onder meer de voorstellingen Terug (2017) en Limbo (2018) maakte.

Sluysmans en Hermans leerden Fattal kennen in de voorstelling Noem het maar liefde (2019). Ze is volgens hen ‘naast een bijzondere actrice een authentieke maker’. ‘Haar voorstellingen zijn politiek geladen met grote empathie voor de individuele mens. Ze zijn muzikaal, geestig, en altijd gemaakt vanuit een grote innerlijke noodzaak.’

In december is in de Maastrichtse Bordenhal Fattals Broken Winged Bird te zien, een voorstelling over de zwarte Amerikaanse soldaat Timothy Hood en zijn vrouw Michelle. Een pilot van de voorstelling werd in 2020 ontwikkeld onder de vleugels van Frascati Producties ter gelegenheid van Theater Na De Dam. Bij Toneelgroep Maastricht heeft ze de voorstelling uitgebouwd en afgemaakt.

Foto: Stephan Vanfleteren