Drie medewerkers van Toneelgroep Maastricht hebben dit weekend een onderscheiding in ontvangst genomen. Servé Hermans en Michiel Sluysmans wonnen de Inspiratieprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg. Daarnaast werd oprichter en voormalig artistiek directeur Hans Trentelman benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn bijdrage aan de opkomst van het toneelgezelschap.

Servé Hermans en Michiel Sluysmans krijgen de Inspiratieprijs voor ‘hun inspirerende bijdrage aan het maatschappelijke en culturele klimaat in en vanuit Limburg’. Het duo heeft volgens het juryrapport hun credo, ‘Verhalen vertellen van hier voor de mensen van hier en voor de mensen van daar!’, waargemaakt. ‘Hermans en Sluysmans zijn met lef en overtuigingskracht artistieke en maatschappelijke samenwerkingen aangegaan.’

Ze ontvangen de prijs op 21 november in de Feestzaal van het Gouvernement in Maastricht uit handen van Theo Bovens, Commissaris van de Koning en voorzitter van het Cultuurfonds Limburg. De prijs bestaat uit een bedrag van 10.000 euro en een glasobject van kunstenares Ruth Houkes.

Hans Trentelman werd 13 oktober door burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Volgens de burgemeester heeft Trentelman ‘een imposante bijdrage geleverd aan de opwarming van het culturele klimaat in Maastricht’. In 1977 richtte hij met enkele medestudenten van de Toneelacademie Maastricht het gezelschap ‘Bij Leven en Welzijn’ op. Dit groeide uiteindelijk uit tot een van de negen grote rijksgesubsidieerde gezelschappen in Nederland.

Foto: Bjorn Frins