Filmmaker Pieter Kuijpers debuteert komend seizoen als theaterregisseur met de voorstelling Ik rij wel bij Toneelgroep Maastricht. De voorstelling is de aftrap van een thriller-drieluik dat hij de komende drie jaar op verschillende locaties in Noord-Limburg bij het gezelschap maakt.  

De voorstelling Ik rij wel gaat net zoals Kuijpers’ debuutfilm Van God los (2003) over de Bende van Venlo. Frans Pollux, huisschrijver van het gezelschap, maakt een toneelbewerking op basis van zijn eigen novelle Dat je stil blijft staan, een fictief verhaal over wat er voorafging aan de Bende van Venlo. Singer-songwriter Peter Beeker zorgt voor livemuziek in het Limburgs dialect. De cast bestaat uit Judith Pol en studenten van de Toneelacademie Maastricht. Ik rij wel speelt op locatie in het Trappistenklooster in het Limburgse Tegelen.

‘Het liefst was ik in de luwte gestart, maar ik begrijp dat mijn naam aandacht genereert. We hebben daarom voor een niet-traditionele locatie gekozen in plaats van een tournee langs grote schouwburgen. Rond het altaar van het Trappistenklooster moet het straks bijna voelen alsof die honderdzestig mensen opgesloten zitten, niet weg kunnen’, vertelt Kuijpers aan dagblad De Limburger.

Verder maakt het gezelschap vandaag bekend dat artistiek leider Michel Sluysmans een nieuwe tekst van schrijver Ilja Leonard Pfeijffer regisseert. Noem het maar liefde is geïnspireerd op Arthur Schnitzlers Reigen. Anniek Pheifer, die onlangs bekendmaakte te vertrekken bij Het Nationale Theater, speelt daarin samen met Jeroen Spitzenberger. Voorheen werkte het gezelschap samen met Ilja Leonard Pfeijffer voor De advocaat en de boekbewerkingen Brieven uit Genua en La superba.

Eerder maakte Toneelgroep Maastricht al bekend dat artistiek leider Servé Hermans de muzikale locatievoorstelling Emma regisseert, die eind augustus tijdens Cultura Nova in première gaat in een schoenfabriek in Brunssum. Daarin spelen professionele acteurs naast medewerkers van de fabriek. Ook gaat Hermans King Lear regisseren, met onder andere Huub Stapel, Mieneke Bakker, Porgy Franssen en Wilfried de Jong. De voorstelling is deel van de openingsceremonie na de vernieuwing van het Maastrichtse Theater aan het Vrijthof.

Tot slot maakt het gezelschap De vier heemskinderen, een coproductie met Musica Sacra en regisseert Sluysmans samen met Rob Lighthert, directeur van de Toneelacademie Maastricht, De os op het dak.

Foto Pieter Kuijpers: Stephan Vanfleteren


Bekijk hier de plannen van de andere grote gezelschappen voor seizoen 2018-2019 (de lijst wordt aangevuld)