Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft het TheaterTekstTalent-stipendium voor jonge theaterauteurs voor 2018 toegekend aan Elly Scheele. De toneelschrijver ontvangt een bedrag van € 12.500 voor het uitwerken van haar ‘comédie humaine’ Of Ja en € 22.500 voor uitvoering ervan. De prijswinnaar werd bekendgemaakt tijdens de Middag van de Toneeltekst op het Nederlands Theater Festival.

In haar toneelstuk Of Ja wil Elly Scheele de gekunstelde communicatie gaan schetsen tussen mensen en het ongemak dat daarbij ontstaat via drie situaties: de buurt-barbecue, een parenclub en een netwerkborrel. Het gesprek, de dialoog, is niet alleen een middel waarmee het verhaal wordt verteld, het is het thema van het toneelstuk zelf.

Scheele (1989) studeerde in 2013 af aan de HKU opleiding Writing for Performance. Haar toneelteksten typeren zich door personages die elkaar telkens te slim af zijn in scherpe, snelle dialogen. Ze houdt van mozaïekvertellingen en speelt graag met de theaterwerkelijkheid in haar stukken. Ze schreef voor onder andere De Kosmonaut, Wunderbaum, Nizno en Eva Line de Boer.

Het stipendium TheaterTekstTalent wordt ter beschikking gesteld door een Fonds op Naam van het Prins Bernhard Cultuurfonds: Fonds De Versterking. De jury bestond dit jaar uit Joachim Fleury (advocaat en initiator van TheaterTekstTalent), Thibaud Delpeut (regisseur), Cecile Brommer (dramaturg), Sophie Kassies (dramaturg en toneelschrijver) en Maaike Bergstra (toneelschrijver en winnaar TTT 2016).

Het TheaterTekstTalent Stipendium van 2017 ging naar Koen Caris. Eerdere ontvangers waren Maaike Bergstra in 2016, Anna van der Kruis in 2015 en in 2014 Bo Tarenskeen.