Na de zware aardbeving in Turkije en Syrië organiseren verschillende culturele organisaties benefietvoorstellingen voor de slachtoffers. Instellingen en makers doneren de opbrengsten van voorstelling aan Giro 555 en roepen publiek op geld over te maken. Belangenorganisatie Kunsten ’92 heeft de culturele sector opgeroepen de actie te steunen. Theaterkrant verzamelt alle theaterinitiatieven.

Parktheater Eindhoven en Theo Maassen
Op initiatief van Parktheater Eindhoven en Theo Maassen wordt op woensdagavond 1 maart een speciale avond georganiseerd om geld op te halen voor Giro 555. Naast Maassen zullen ook Sezgin Güleç, Henry van Loon en een aantal muzikanten optreden. De komende dagen worden nog meer namen bekend gemaakt. Zowel de ticket- als de horeca-inkomsten gaan naar het goede doel.
Te zien op 1 maart (20:00) in Parktheater Eindhoven

Theater Walhalla Rotterdam
Tombaz Ensemble heeft de volledige opbrengst van de voorstelling Cafe Galata, gespeeld op 19 februari, gedoneerd aan Giro 555. De musici van het ensemble spelen al meer dan 20 jaar samen en hebben een geheel eigen sound ontwikkeld; een mix van westerse en oosterse muziek invloeden, net als in het multiculturele Istanbul.

Het Nationale Theater
Het Nationale Theater heeft de omzet van de try-outs van Shakespeares Coriolanus gedoneerd aan Giro 555 tijdens de Nationale Actiedag op 15 februari. Dit bedraagt de omzet van vier try-outs in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Philharmonie Haarlem 
In samenwerking met een groot aantal bekende artiesten – onder andere  Brigitte Kaandorp, Willeke Alberti, Candy Dulfer, Roel van Velzen en Douwe Bob – organiseert Philharmonie Haarlem een benefiet in de Grote Zaal van de Philharmonie. Naast de volledige opbrengsten van het concert, zullen ook de opbrengsten van de horeca gedoneerd worden aan Giro 555.
Te zien op 13 februari (20:00 uur) in de Philharmonie Haarlem

Deventer Schouwburg
De Syrische acteur en vluchteling Nachwan Alrajab Agha speelde kort geleden zijn voorstelling Gedwongen reis. Voor deze gelegenheid toont hij zijn verhaal nog een laatste keer op het podium. Hiernaast is er ook muziek te horen van Emrah Oğuztürk die verscheidene Oosterse blaasinstrumenten bespeelt.
Te zien op 15 februari (19:30 uur) in de Deventer Schouwburg

Paradiso
Diverse artiesten en kunstenaars van Turkse, Koerdische en Syrische afkomst brengen een veelzijdig programma in poppodium Paradiso. Met een hoop opzwepende muziek en bijzondere voordrachten doen zij hun best zoveel mogelijk geld op te halen.
Te zien op 16 februari (20:00 uur) in Paradiso in Amsterdam

Monumentaal van Sadettin Kirmiziyüz in De Nieuwe Vorst
In de voorstelling Monumentaal vraagt Sadettin Kirmiziyüz zich af wat zijn ouders in hem hebben nagelaten, of hij dit zal doorgeven aan zijn kinderen en of het überhaupt mogelijk is om iets door te geven waar je zelf niet van overtuigd bent. De kaartverkoop van 15 februari gaat ten goede aan Giro 555. Kirmiziyüz heeft tevens de opbrengst van de kaartverkoop op 11 februari (in Frascati, Amsterdam) gedoneerd.
Te zien op 15 februari in De Nieuwe Vorst in Tilburg 

Meral Polat
Meral Polat en Mystiek Productions organiseren samen een reeks benefietconcerten in diverse steden. Afgelopen woensdag liet Meral Polat bij Podium weten dat ze zich erg betrokken voelt bij de ramp en dat ze zo snel mogelijk tot actie wil komen.
14 februari, Meervaart, Amsterdam
17 februari de Doelen, Rotterdam
22 februari Podium Mozaïek, Amsterdam
24 februari in De Vereeniging, Nijmegen

Aanvullingen? Mail naar info@theaterkrant.nl.
Direct doneren? Ga naar Giro 555.

Foto Monumentaal: Bart Grietens