Theaters, bioscopen, musea, bibliotheken, pretparken en dierentuinen moeten vanaf morgenavond twee weken sluiten. Dat maakte minister-president Rutte vanavond bekend op een persconferentie. De beperking van het culturele leven is nodig om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Premier Rutte zei dat de maatregelen na twee weken automatisch aflopen. De maatregelen gaan dan weer terug naar de huidige ‘gedeeltelijke lockdown’ die volgens de premier in ieder geval nog tot midden december van kracht zal zijn.

Vanochtend pleitte de Taskforce culturele en creatieve sector nog voor het open houden van de theaters en musea, als ‘lichtpunt in een buitengewoon zware tijd, een basisvoorziening met grote impact op het welzijn en de mentale fitheid van ons allen’.

Op dit moment mogen theaters open voor een beperkt publiek. Naar schatting tweehonderd schouwburgen zijn nu open voor dertig toeschouwers. Veel zalen maken echter de afweging om voor zo weinig toeschouwers niet open te gaan.

Voor professionele gezelschappen blijft repeteren, trainen en streamen de komende twee weken toegestaan (met maximaal 30 personen). Alleen zingen in groepsverband wordt door het OMT in elke context afgeraden. Het kabinet komt nog met een aangepast advies voor professionele koren.