Theaters blijven voorlopig dicht. Met het snel toenemende en hoge aantal besmettingen met de omikronvariant is het volgens het kabinet noodzakelijk om de huidige sluiting voort te zetten. 25 januari besluit het kabinet opnieuw of er meer kan.

Voor sport, contactberoepen, detailhandel en onderwijs is vanaf morgen weer meer mogelijk. Maar de horeca en de culturele sector blijven voorlopig dicht. Volgens Rutte zijn er nog ’te veel onzekerheden om alles open te gooien’ en is bij de selectie van de versoepelingen gekeken naar ‘intensiteit en duur van het contact’.

Zonder publiek, is kunst- en cultuurbeoefening (bijvoorbeeld muziek, toneel en dans) vanaf morgen wel weer toegestaan, zowel binnen als buiten. Vanaf 18 jaar is het coronatoegangsbewijs daarbij verplicht.

Het huidige steunpakket loopt het hele eerste kwartaal door.

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) laat weten teleurgesteld te zijn in het nieuwe kabinet. ‘Waar de maatschappij grotendeels open gaat, houdt het kabinet theaters zonder einddatum gesloten, terwijl zoveel bewezen veiligheidsmaatregelen voor handen zijn.’ Deze noodgreep schept volgens de branchevereniging geen vertrouwen op een substantiële opening op redelijke termijn.

Samen met de Taskforce Cultuur en Creatieve Industrie komt de VSCD komende week met een eigen heropeningsplan, dat besmettingsrisico’s koppelt aan passende beperkingen en steunmaatregelen. ‘Zo kunnen podia en producenten vooraf afspraken maken over hoe te handelen. Door maatregelen minstens een week vooraf aan te kondigen kunnen podia, producenten en publiek tijdig anticiperen. En niet zoals nu pas een besluit te horen nog geen halve dag voor die ingaat.’

Ook de Vereniging Vrije Theaterproducenten (VVTP) doet naar aanleiding van de persconferentie van vanavond een oproep voor meer perspectief. ‘De theatersector heeft geen simpele aan- en uitknop’ reageert directeur Dian Hoelscher. ‘Het opstarten van een productie en het op gang brengen van de kaartverkoop kost tijd. Een perspectief op heropening is dan ook essentieel, zodat de theaterproducenten de nodige voorbereidingen kunnen treffen.’

De Vereniging voor niet gesubsidieerde producenten wil komende week nog in gesprek treden met de nieuwe staatssecretaris voor cultuur Gunay Uslu ‘om duidelijke afspraken te maken’. Wat de VVTP betreft wordt tijdens de volgende persconferentie op 25 januari de heropening van de theatersector aangekondigd en gaat die per 1 februari in. Daarbij is een minimale zaalcapaciteit van 50 procent noodzakelijk en moeten theaters zowel overdag als ’s avonds publiek mogen ontvangen.

Zowel de VSCD als de VVTP benadrukken nogmaals dat theaters een bewezen veilige omgeving zijn en een niet te herleiden bron van besmetting. ‘Men kan op 1,5 meter afstand blijven, mondkapjes dragen en op vaccinatie, infectie of testresultaat gecontroleerd worden’ schrijft de VSCD. ‘Dat het kabinet al deze bescherming bij podia nu negeert, maar wel toepast op winkelbezoek of sportbeoefening, is niet geloofwaardig. Dit vreet aan het draagvlak voor beperkingen.’

Beeld: Herman van Bostelen