Evenementen met meer dan honderd bezoekers gaan voorlopig niet door. Dat maakte minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) vanmiddag bekend op een ingelaste persconferentie in Den Haag na crisisoverleg van het kabinet. Dit is een van de maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De meeste theaters zullen hierdoor moeten sluiten. Een aantal schouwburgen in de provincie Noord Brabant had gisteren of vanmorgen al aangekondigd voorstellingen uit te stellen. De maatregelen duren in principe tot 31 maart.

Naast de lopende voorstellingen, worden ruim 50 premières geannuleerd. Getroffen festivals zijn onder meer Cement, Opera Forward, International Community Arts Festival en Moving Futures.

De NAPK meldt op haar site: ‘Directie en vertegenwoordigers van werkgeversorganisaties in de kunsten gaan de komende dagen met elkaar in gesprek om na te denken over hoe we constructief om kunnen gaan met de financiële consequenties die door deze overmachtssituatie ontstaan. Met de Federatie Cultuur zijn we een brief aan het voorbereiden gericht aan MKB-NL en OCW over het ondervangen van de nadelige financiële gevolgen via een noodfonds.’