Theaters mogen vanaf woensdag weer open voor publiek. Dat kondigden premier Rutte en minister Kuipers van Volksgezondheid vanavond aan in de persconferentie. Voorwaarden zijn onder meer een sluitingstijd van 22.00 uur, een coronatoegangsbewijs en vaste zitplaatsen op 1,5 meter afstand. 

Na winkels, het onderwijs, sportclubs, contactberoepen en beoefening van kunst en cultuur, mogen vanaf morgen ook de horeca, bioscopen, theaters, musea, concertzalen, dierentuinen en pretparken hun deuren openen.

Er gelden nog beperkingen. De belangrijkste voorwaarden voor theaters zijn:

  • Toegestane openingstijd van 05.00 tot 22.00 uur
  • Vaste zitplaatsen op 1,5 meter afstand
  • Maximum 1250 personen per ruimte
  • Vanaf 13 jaar mondkapje bij verplaatsingen. Tijdens voorstellingen mogen de mondkapjes af.
  • Vanaf 13 jaar coronatoegangsbewijs

De keuze voor de sluitingstijd van 22.00 uur noemde Rutte een keuze voor eenduidigheid. ‘Anders is het voor de handhaving een onmogelijke zaak.’ Een verlenging zou ook voor meer risico voor contact zorgen, al zei Rutte dat ‘een halfuurtje wetenschappelijk niet veel uitmaakt’. Hij riep de sector op creatieve oplossingen te vinden om om tien uur klaar te zijn, bijvoorbeeld door eerder te beginnen.

De maatregelen gelden in principe voor zes weken. Op dinsdag 8 maart besluit het kabinet opnieuw of er meer kan.

De Vereniging van Schouwburg en Concertgebouw Directies (VSCD) laat weten tevreden te zijn met de heropening, maar noemt de opgestapelde beperkingen nog te groot ‘om het publiek een volwaardige avond uit te bezorgen’. Met name de 1,5 meter eis en de sluitingstijd van 22.00 uur maken het voor veel podia onmogelijk ‘het publiek een goed aanbod te doen’. Het regent volgens de vereniging annuleringen van voorstellingen die hierdoor niet rendabel zijn, of langer dan twee uur duren.

Vanmiddag bracht Stage Entertainment Nederland al een statement naar buiten dat publiek in theaters op 1,5 meter ‘in feite een verlenging van de lockdown’ betekent. ‘Dit komt feitelijk neer op zaalbezettingen van 20-30% en dat is voor vele vrije theaterproducenten verliesgevend’, schreef directeur Walter Drenth. ‘Deze “versoepeling” brengt ons geen stap verder.’

De VSCD roept het kabinet op bij het eerstvolgende weegmoment de beperkingen op te heffen volgens het Openingsplan van de Taskforce Culturele en Creatieve Sector, dat mede door de VSCD is opgesteld. Volgens dit eigen plan kunnen podia, bij de nu dalende druk op de zorg, worden opengesteld voor 75 procent van de capaciteit. Ook vraagt het plan om een tijdige aankondiging, zodat publiek, podia en artiesten zich kunnen voorbereiden.

Foto: Trojan wars van Het Nationale Theater, Bowie Verschuuren