Zaterdag 5 juni mogen de theaters naar alle waarschijnlijkheid weer open. Volgens demissionair minister De Jonge staan alle seinen op groen om een groot aantal nieuwe versoepelingen door te voeren. Vrijdag om zeven uur maken De Jonge en premier Rutte de details bekend in een nieuwe coronapersconferentie.

‘We zien dat alle cijfers die moeten dalen, aan het dalen zijn. Alle cijfers die moeten stijgen, stijgen’, zei De Jonge vandaag tegen de NOS. Daardoor zou op 5 juni in grote lijnen ‘stap 3’ van het laatste openingsplan kunnen ingaan (eerder gepland op 26 mei en daarna 9 juni). Naast theaters, mogen in deze stap ook musea, bioscopen en andere ‘doorstroomlocaties’ weer open.

Bij al deze locaties zullen nog een aantal beperkende maatregelen blijven gelden. De details daarover zijn nog niet bekend. De Taskforce Culturele en Creatieve sector pleit ervoor om bij theater- en concertzalen het toegestane maximum aantal bezoekers te laten afhangen van de grootte van de zaal (aantal vierkante meters), en als dat niet kan uit te gaan van max 50 bezoekers (ipv 30 in het huidige openingsplan).