Vanaf woensdag mogen buitenpodia weer open. Dat maakte de Rijksoverheid vanmiddag bekend. De heropening is een onderdeel van de tweede stap in het laatste nationale openingsplan. Het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames is daarvoor volgens het kabinet voldoende gedaald.

Bij de buitenpodia mogen vanaf 19 mei maximaal 30 personen samenkomen die 1,5 meter afstand van elkaar houden. Reservering is verplicht en kan voor maximaal 2 personen. Tenzij het gaat om kinderen of mensen uit eenzelfde huishouden. Ook de gezondheidscheck blijft een maatregel.

De Vereniging Nederlandse Openluchttheaters reageerde vorige week met gemengd enthousiasme op de aankondiging van een eventuele heropening. De aangesloten 45 Nederlandse openluchttheaters zijn blij ‘dat er weer wat mogelijk is’ en dat tijdens de laatste persconferentie voor het eerst de openluchttheaters als aparte groep werden benoemd.

Tegelijkertijd vinden de buitenpodia de nieuwe mogelijkheden ‘vooralsnog zeer beperkt’. Met slechts 30 bezoekers zijn de meeste voorstellingen niet  kostendekkend. De vereniging hoopt dat bij de volgende verruimingsstap van de coronamaatregelen niet meer met absolute cijfers gerekend wordt, maar rekening gehouden wordt met de individuele capaciteit van de theaters en de mogelijkheden om aan de coronamaatregelen te voldoen.

Naast de buitenpodia, mogen woensdag ook binnenlocaties voor kunst- en cultuurbeoefening open. Dit betekent bijvoorbeeld dat iemand weer muziek-, dans- en toneelles kan volgen. Niet professionele kunstbeoefenaars moeten wel 1,5 meter afstand houden (behalve als dit niet kan voor het uitoefenen van de activiteit, zoals bijvoorbeeld bij dansen). Reservering en een gezondheidscheck zijn ook verplicht en mondkapjes mogen alleen af als dit nodig is om te kunnen repeteren. Publiek is niet toegestaan.