De geplande theatervoorstellingen in Brabant gaan vooralsnog gewoon door, ondanks zorgen om het coronavirus. Dat blijkt uit een rondgang langs de grootste theaters uit de provincie. Ook het aantal annuleringen en bezorgde telefoontjes van bezoekers lijkt beperkt te blijven. ‘Brabant houdt het hoofd cool’, zegt Stephanie Vorstenbosch, Hoofd Marketing van Theater aan de Parade in Den Bosch.

‘Er druppelen wat vragen binnen van bezoekers, maar van regen is zeker geen sprake’, zegt Vorstenbosch van Theater aan de Parade. Deze week staan in haar theater vijf uitverkochte voorstellingen van Najib Amhali. Er zijn duizenden kaartjes verkocht, maar vanochtend waren er nog geen 20 afmeldingen. Dat is volgens haar niet meer dan bij een reguliere speelreeks. Het kantoorpersoneel van het theater werkte vandaag wel nagenoeg volledig thuis.

De theaters, waaronder Theater aan de Parade, de Verkadefabriek, Parktheater Eindhoven, Theaters Tilburg en het Chassé Theater, geven allemaal aan de richtlijnen en aanwijzingen te volgen van het RIVM, de lokale GGD en de gemeente. Zolang die geen rood sein geven, gaan ze door. Ze instrueren medewerkers, gasten en artiesten wel op hygiëne en adviseren inwoners van Noord-Brabant om bij milde klachten thuis te blijven. Die boodschap delen ze ook actief met hun publiek, onder meer op een prominente plek op hun website.

Ook bij Festival Cement, van 20 tot en met 28 maart in Den Bosch, is van annulering nog geen sprake. Zakelijk leider Janneke Defesche hoopt de definitieve beslissing tot het allerlaatste moment te kunnen uitstellen. ‘De kosten voor het festival zijn nu toch al gemaakt.’ Ook zij is in overleg met verschillende partijen. ‘We hebben er zelf weinig invloed op, de beslissing zal toch van hogerhand genomen moeten worden.’ Een mogelijk scenario waarmee het festival rekening houdt, is dat er sommige voorstellingen wel- en andere niet doorgaan. ‘Op het programma staan voorstellingen voor tien man, voor in je eentje en voorstellingen met veel publieksinteractie.’

Bezoekers die uit angst voor het virus gekochte kaarten willen retourneren, krijgen in de meeste theaters met de reguliere annuleringsvoorwaarden te maken. Het aankoopbedrag wordt geretourneerd in de vorm van een tegoedbon en daar worden administratiekosten voor in rekening gebracht. Theater aan de Parade in Den Bosch heeft de reguliere retourvoorwaarden verruimd en neemt de administratiekosten nu voor eigen rekening.

Update: Naar aanleiding van de persconferentie van de Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant vanmiddag, heeft in ieder geval het Parktheater inmiddels besloten om ALLE voorstellingen tot en met maandag 16 maart alsnog te annuleren.