Het zomernummer van Theatermaker gaat over zombies. Wat gebeurt er als toneelspelers knipogend aan het publiek duidelijk maken dat het personage dat ze spelen niet echt is? Zo maak je van dat personage een levende dode, zegt de Duitse theatercriticus Peter Kümmel. Is dat erg? Ja, zegt hij, zo snijd je de band door met voorbije tijden en ideeënwerelden. Maar misschien is zombietheater wel nodig om een nieuw idee over de mens voor te stellen. Een special over het theater van Susanne Kennedy, Davy Pieters, Sarah Moeremans e.a.

Hideous (wo)men
Thomas Oberender analyseert de voorstelling van Susanne Kennedy, Boogaerdt&Vanderschoot en Toneelgroep Oostpool, ‘een kunstwerk uit het digitale tijdperk’.

Meg Stuart
Een profiel door Moos van den Broek over een kunstenares wier zombies steeds menselijker worden. ‘Daar waar ontmenselijking aanvankelijk in de zuivere deconstructie van het lichaam was te ontwaren, kregen haar figuren in de loop van haar oeuvre de mogelijkheid om te transformeren.’

The New Forest
Terugblikkend op het meerjarige project van Wunderbaum krijgt Robbert van Heuven een moedeloos gevoel van optimisme.

Steel de schemer
Participeren en activeren zijn de leuzen voor toeschouwers in het moderne theater. Alleen zo kunnen we ons engageren en emanciperen. In dit essay onderzoekt Suzanne Knip-Mooij dit idee op haar houdbaarheid. Uiteindelijk houdt ze een pleidooi voor de passieve toeschouwer.

En verder:
Interviews: Naomi Velissariou en Sarah Moeremans & Joachim Robbrecht
Nieuwe initiatieven voor publieksrecensies; de gevolgen van de afschaffing van de VAR; terugblik op de Mars der Beschaving.
Columns van Willem de Wolf, Hannah van Wieringen en Daan Windhorst en in memoriams voor Cox Habbema en Chaim Levano.

Lees Theatermaker online of Download Theatermaker (alleen voor abonnees), koop hem los, of neem een abonnement!