Het aprilnummer van Theatermaker gaat over uitholling in de podiumkunsten: we doen meer met minder geld, maar welke prijs betalen we daarvoor? En is de gepassioneerde, creatieve kunstenaar niet eigenlijk hét neoliberale modelbeeld? Kortom: hoe verhoud de maatschappijkritische boodschap van veel voorstellingen zich eigenlijk tot de omstandigheden waarin die gemaakt worden?

Burn-outs
Patrick van der Hijden maakte vier portretten van theatermakers met een burn-out: ‘Knock-out, midden in de arena’.

Interview Benny Claessens
‘Werken is eigenlijk tijd met elkaar doorbrengen en zien waar je komt. Acteurs willen meteen weten waar ze aan toe zijn en waarom ze doen wat ze doen, maar voor mij gaat het juist om samen stilstaan. Tegen mijn studenten zeg ik gewoon dat ze ervan moeten uitgaan dat het vakantie is, met die instelling kom je veel verder.’

Brieven: Jan Drost en Ivo van Hove
In de laatste aflevering van de serie Brieven aan de Kunst schrijven filosoof Jan Drost en regisseur Ivo van Hove elkaar over het Ayn Randiaanse idee van liefde dat spreekt uit The Fountainhead.

En verder:
Een kort verhaal van Rebekka de Wit.
Interviews: Nicolas Mansfield en Bojana Kunst
Op reportage bij de coproductie van Het Nationale Ballet en De Nationale Opera: Roméo et Juliette
Columns van Willem de Wolf, Hannah van Wieringen en Daan Windhorst en in memoriams voor Floor Huygen en André van den Heuvel.

Lees Theatermaker online of Download Theatermaker (alleen voor abonnees), koop hem los, of neem een abonnement!