Theaterkrant Magazine van mei is een themanummer rond collectieven. Het blad neemt hun idealen van zelforganisatie, emancipatie en solidariteit opnieuw onder de loep, onder meer in interviews met makers van toe en nu. Vandaag op de mat en in de winkel.

Florian Diepenbrock, zelf veteraan uit verschillende ideologisch geharnaste theatercollectieven, schreef over de idealen van onder meer SATER en het Onafhankelijk Toneel; Bo Tarenskeen sprak Cas Enklaar met name over zijn tijd bij het Werkteater, Wendy Lubberding en Maurice Dujardin legden de uitgangspunten van het Werkteater voor aan hedendaagse collectieven; en Janneke Jansen interviewde de jongste generatie.

Daarnaast besteedt het magazine aandacht aan de twee buitengewoon hoogleraren theaterwetenschap die Nederland rijk is. De aanstelling van Millie Taylor als musical-professor kreeg dit najaar veel aandacht. Minder bekend is dat Nicholas Till al ruim een jaar de Pierre Audi leerstoel voor muziektheater bekleedt. Beiden worden dit nummer geïnterviewd.

Ten slotte staat het nummer stil bij het overlijden van Lars Norén en Frank Sheppard.

Geen abonnement? Test ons abonnement of haal dit nummer los bij een van de verkooppunten. Alle artikelen van Theaterkrant Magazine zijn ook online voor abonnees beschikbaar. Abonnee en nog geen inlogcode? Mail naar info@theaterkrant.nl.

Foto: Julian Mailwald