De Parade begint deze zomer voor het eerst in zijn 34-jarige geschiedenis gelijktijdig in twee steden. Het rondreizend theaterfestival maakte gisteren zijn programma bekend voor de de komende editie. Op 21 juni start de Parade zowel in Eindhoven als in Rotterdam, voordat het verder reist naar Den Haag, Utrecht en Amsterdam.

Na vier jaar afwezigheid keert De Parade terug naar het Museumpark in Rotterdam. Om de duur van het festival in elke stad voldoende tot zijn recht te laten komen, is besloten om in twee steden tegelijk aan te vangen.

De start van de Parade wordt zowel in Rotterdam, Eindhoven als de andere Paradesteden gevierd met lokale makers. Zo zijn in Rotterdam onder anderen Wilfried de Jong, Ariah Lester, Roland Molendijk, Gavin-Viano en performance collectief Urland te zien. En het festival in Eindhoven verwelkomt WILDPRARK, brabohopcollectief Frina, Alesya Dobysh en kunstenaarscollectief Collectief Carte Blanche.

Opmerkelijk is dat er aankomende zomer in de vijf Paradesteden ook veel gerenommeerde dansgezelschappen te zien zijn als Conny Janssen Danst, ISH Dance Collective, De Dansers, Panama Pictures, Liam McCall en Heavy Hitters.

Met twee gelijktijdige festivals luidt natuurlijk de vraag waar Paradeklassiekers als de zweefmolen en de fonteinbar te zien zullen zijn. De organisatie laat weten dat er gelukkig al twee fonteinen waren en dat ze druk bezig zijn met het realiseren van een tweede zweefmolen. Het verwezenlijken van een tweede toegangspoort wordt nog een hele uitdaging.

De kaartverkoop voor de Parade in Rotterdam en Eindhoven start op 1 juni.

Foto: Ruud Balk