Theaterfestival de Parade staat vanaf dit jaar ook in Eindhoven. De dertigste editie van het rondreizend festival opent op 29 mei op het grasveld naast het Parktheater. Na Eindhoven reist het festival dit jaar door naar de gebruikelijke Parade-steden Den Haag, Utrecht en Amsterdam. In verband met verbouwingen staat de Parade eenmalig niet in Rotterdam. Het is de bedoeling dat het festival vanaf 2021 langs vijf steden gaat.

Het was volgens een woordvoerder een lang gekoesterde wens om een vijfde stad aan de lijst toe te voegen. Eindhoven was om meerdere redenen een logische keuze. Allereerst kan het festival intensieve samenwerking aangaan met het Parktheater. Het theater programmeert in Eindhoven een eigen tent. Daarin ligt de focus op jonge makers uit de regio. Bovendien zijn er mogelijk gedurende het festival ook voorstellingen in het theater zelf te zien.

Eindhoven is bovendien als voorloper op het gebied van technologie, innovatie en design interessant voor de Parade. Het festival zoekt onder meer samenwerking met de Design Academy Eindhoven. De Parade zet al langer in op een dergelijke verbreding binnen de programmering, onder meer met het Parademuseum.

Ook nostalgische overwegingen (Boulevard of Broken Dreams, een voorloper van de Parade, vond ruim dertig jaar geleden plaats in Eindhoven) speelden een rol in de keuze voor Eindhoven.

In verband met bouwwerkzaamheden in het Museumpark in Rotterdam, staat de Parade dit jaar niet in Rotterdam. Het is het festival niet gelukt om met de gemeente tot een alternatieve locatie te komen. Het is de bedoeling dat de Parade volgend jaar weer gewoon terugkeert in Rotterdam.

De Parade staat dit jaar van 29 mei tot en met 7 juni in Eindhoven en toert vervolgens tot en met 30 augustus langs de andere steden.

Foto: Erik van ‘t Hof