Rotterdam is een nieuwe theaterfestival rijker: 75 jaar Oorlog in de stad. Het festival duurt van april tot en met juni en is een initiatief van het rotterdamscentrumvoortheater. In deze drie maanden worden meer dan vijfenzeventig voorstellingen op verschillende locaties in Rotterdam gespeeld.

De titel, die tevens thema van het festival vormt, refereert aan het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940, dat dit jaar vijfenzeventig jaar geleden plaatsvond. Het festival gaat echter niet enkel over deze historische gebeurtenis, want oorlog of het voeren van strijd behoort volgens de initiatiefnemers niet tot het verleden. Zij benaderen het in bredere zin: niet alleen militairen leveren strijd, maar ook asielzoekers, minima of zieken. Tijdens het festival geven meer dan twintig Rotterdamse theatermakers hier hun visie op, onder wie Ari PeterseAd Stam, Wilbert Slagboom en Fedde Spoel.

Initiatiefnemer rotterdamscentrumvoortheater biedt professionele theateropleidingen in deeltijd en verzorgt educatieve trajecten voor middelbare scholieren. Het centrum wil actuele ontwikkelingen in het theater verbinden met maatschappelijke grootstedelijke thema’s die in Rotterdam en omgeving spelen. Het centrum ondersteunt het festival met  praktische en artistieke workshops voor de betrokken theatermakers.

De voorstellingen spelen onder andere in het RO Theater, Theater Maatwerk, Theater Hofplein, Humanitas, het rotterdamscentrumvoortheater, Galerie Atelier Herenplaats en de Nieuwe Banier.