Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft het Theater Stipendium 2012 toegekend aan Random Collision uit Groningen, een platform voor beginnende choreografen. De stichting ontvangt 75.000 euro van het Cultuurfonds om een theaterproductie te ontwikkelen. Random Collision biedt een omgeving waarin jonge dansmakers hun eigen stijl kunnen ontwikkelen, onderzoek kunnen doen en voorstellingen kunnen creëren.

Bij alle projecten die onder de hoede van Random Collision worden gemaakt wordt het publiek bij het creatieproces van de makers betrokken. De leiding van het platform is in handen van Kirsten Krans. Zij heeft een achtergrond in de marinebiologie en zoekt vanuit haar academische achtergrond naar de interactie tussen dans en wetenschap.

Volgens de jury van het Prins Bernhard Cultuurfonds leidt deze ‘interdisciplinaire kruisbestuiving tot interessante projecten die een nieuwe kijk op dans en wetenschap geven. Zeer de moeite waard voor Nederland, maar zeker voor het Noorden, waar de verschraling op dansgebied stevig heeft toegeslagen.’

Het Prins Bernhard Cultuurfonds stelt tot en met 2013 jaarlijks een bedrag van 75.000 euro ter beschikking aan een jonge talentvolle theater- of dansmaker om een productie te ontwikkelen. Het Cultuurfonds Theater Stipendium is bestemd voor theatermakers die de beginfase van hun carrière achter de rug hebben en toe zijn aan een nieuwe stap in hun artistieke ontwikkeling. In 2011 ging het Stipendium naar theatermaker Duda Paiva. Begin 2014 wordt het Stipendium voor 2013 toegekend.

(Endless pleasure of return – Wubkje Kuindersma (huischoreograaf Random Collision), foto: Kirsten Krans)