Het is nog geen Theater Na de Dam, maar steeds meer theatermakers staan op 1 juli stil bij Keti Koti. Met voorstellingen en verdiepende programma’s herdenken ze de afschaffing van de slavernij in het Koninkrijk en vieren ze de vrijheid

Een selectie van het theaterprogramma rond Keti Koti:

Theater voor Keti Koti
De tweede editie van het tweedaagse theaterfestival rond Keti Koti brengt dit jaar onder meer de geschiedenis van Nederlands-Brazilië voor het voetlicht. Gids Valika Smeulders, living history acteurs, het AFIMO koor en Studio 52nd leggen tijdens de wandeling ‘Den Haag & Slavernij’ een link met de stad. Theatermakers Phi Nguyen, Khadija Massaoudi en Maureen de Jong bereiden ‘Koken voor Kakera Akotie’, een muzikale en gastromische voorstelling waarbij alle gerechten passen bij de persoonlijke geschiedenis van de makers, geïnspireerd door het boek The Cooking Gene van koloniale historicus Michael Twitty. In de voorstelling Het Verbrande Huis vertelt Bodil de la Parra over haar bijzondere Surinaamse familie.
30 juni en 1 juli, Theater aan het Spui, Koninklijke Schouwburg en Mauritshuis, Den Haag. 

Black Memories
Op het jaarlijkse Keti Koti Festival in het Amsterdamse Oosterpark dansen en spelen AYA, Tafel van Vijf en BackBone een deel uit hun succesvolle coproductie Black Memories, een voorstelling over macht, vrijheid en huidskleur. Vertrekpunt zijn de eigen belevenissen van de dansers, acteurs en de live band. Met z’n elven switchen ze tussen oude verhalen en de hedendaagse urban cultuur. De voorstelling is genomineerd voor een Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie 2019’.
1 juli, 14.30 uur, Keti Koti Festival, Amsterdam

Wat we (niet) weten
In Rotterdam doken ruim 20 jongeren in de leeftijd van 12 t/m 24 jaar onder leiding van theatermakers Jeroen van der Heijden en Aisa Winter in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en het Slavernijverleden. Ze onderzochten wat ze nou eigenlijk echt herdenken en in hoeverre een geschiedenis van toen je identiteit van nu bepaalt. De uitkomst van deze zoektocht presenteren ze in twee delen, op 4 mei in het kader van Theater Na de Dam en dit weekend in het kader van Keti Koti.
29 juni (17.00 uur) en 30 juni (17.00 en 21.00 uur), Maaspodium, Rotterdam

Emerging Memory
Jennifer Tosch (oprichter van de Black Heritage Tours Amsterdam) en Katy Streek (theatermaker en programmeur van Afrovibes Festival) maken jaarlijks een nieuwe theatrale boottocht over de verborgen verhalen uit de slavernij- en koloniale geschiedenis van Amsterdam. Varend langs diverse locaties in de historische binnenstad brengen muzikanten, beeldend kunstenaars, dansers en spoken word artiesten de geschiedenis op geheel eigen wijze tot leven.
Nog t/m 4 juli, startpunt Bushuis / Oost-Indisch Huis, Amsterdam

Foto: Black Memories van AYA, BackBone en TafelvanVijf, Sjoerd Derine