Theater Rotterdam organiseert een ‘Keti Koti Cake Off’ om aan de Keti Koti-viering een eigen traditionele zoetigheid te verbinden. In tegenstelling tot veel andere feestdagen heeft Keti Koti nu nog geen eigen traktatie en dat wordt volgens het gezelschap weleens tijd. 

Oranje tompoezen met Koningsdag, baklava tijdens het Suikerfeest, paasbrood met Pasen en oliebollen tussen kerst en oud & nieuw. Bijna alle feestdagen die we in Nederland markeren hebben hun eigen traditionele zoetigheid. Keti Koti heeft dat niet. ‘Hoogste tijd om dit te veranderen!’, schrijft Theater Rotterdam.

Het gezelschap gaat op zoek naar 10 (banket)bakkers en zet daarbij in op een diverse groep, ‘van Dudok tot de buurtbakker op de hoek’. Ook (amateur-)bakfanaten worden opgeroepen om mee te doen. Theater Rotterdam wil voor hen op zoek gaan naar een professionele keuken waarin zij hun baksel kunnen bereiden.

De uitkomst wordt op 1 juli met het publiek gedeeld. Dan leveren de bakkers hun lekkernijen aan bij het theater, waar ze worden geproefd door het publiek dat via een lot de hele dag kan stemmen op de winnaar. Het uiteindelijke doel is dat de winnende lekkernij vanaf 2023 standaard in Rotterdam en hopelijk ook daarbuiten verkrijgbaar zal zijn rond de Keti Koti maand en ‘dat vele bakkers en bakfanaten in het land de lekkernij een warm hart toe zullen dragen’. Op deze manier werkt Theater Rotterdam ‘aan een stukje verdere verankering van Keti Koti in het collectieve geheugen’.

Met Keti Koti (‘verbroken ketenen’) wordt ieder jaar op 1 juli de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in Suriname en het Caribisch gebied.

Foto: Xaviera Altena