De tweede locatie van het DeLaMar Theater in Amsterdam sluit twee jaar na opening de deuren. Volgens directeur Andreas Fleischmann is de vestiging in Amsterdam-West niet rendabel. Het theater sluit per 2024, laat hij in een interview met Het Parool weten.

Theater DeLaMar West is een dependance van het DeLaMar Theater in Amsterdam centrum. De tweede locatie moest een ‘broedplaats’ worden, die zich richt op de ontwikkeling van jonge theatermakers en gezelschappen, met extra aandacht voor het musicalgenre. Het was onder meer de thuisbasis van MusicalMakers, een productiehuis voor nieuwe musicals.

Door de stijgende kosten van energie en programmering en het beperkte aanbod van kleinschalige musicals lukte het echter niet om het theater rendabel te krijgen. ‘Het trekt nu een te zware wissel op de organisatie van DeLaMar en er komen ook spannende tijden op ons af als je kijkt naar de politieke ontwikkelingen’, zegt directeur Andreas Fleischmann in Het Parool.

Als extra reden voor de sluiting noemt Fleischmann het vertrek van vaste huurder MusicalMakers, dat voor de zomer verhuisde naar een voormalig bedrijfspand aan de Rijnkade in Weesp, volgens het productiehuis ‘in goed overleg met DeLaMar’. Als kraamkamer van nieuwe Nederlandse musicals ligt hun focus vooral op repetities, lezingen en workshops. ‘De nieuwe plek heeft een grotere repetitieruimte, daar hebben we met name behoefte aan. Een theaterzaal is fijn, maar minder hard nodig’, reageert het productiehuis. Ook is de huur in Weesp goedkoper, ‘waardoor we meer kunnen investeren in onze makers’.

Het productiehuis vindt het desondanks ‘erg jammer’ dat het DeLaMar West nu zijn deuren sluit. ‘Onze workshop-voorstellingen hadden we er wel graag blijvend getoond, naast de andere speellocaties in Amsterdam en de rest van Nederland.’

Als belangrijkste huurder kreeg het productiehuis eerder kritiek vanwege de nauwe verwevenheid met het DeLaMar Theater (en daarmee ook eigenaar Van den Ende Foundation) en vanwege het ongewoon hoog bedrag (200.000 euro) dat aanvankelijk in de begroting gereserveerd was voor huur.

Het pand (Laan van Spartaan 4) van DeLaMar West ligt in de wijk Bos en Lommer in stadsdeel West. Het was eerder de huisvesting van Circus Elleboog. DeLaMar Theater huurde het gebouw van woningcorporatie Ymere. Wat die nu gaat doen met de locatie is nog onbekend.

Tot aan het eind van dit jaar is het theater nog open. Onder meer de musical Melk en de solo Nhung geeft zich bloot van actrice Nhung Dam zijn er nog te zien.

Foto: Igor Roelofsen Twycer – Impressie DeLaMar West foto