Joop en Janine van den Ende hebben op 23 november het vijftienjarig bestaan van hun VandenEnde Foundation en het vijfjarig jubileum van het DeLaMar Theater gevierd. Op de feestelijke bijeenkomst in het DeLaMar Theater in Amsterdam zei het echtpaar de VandenEnde Foundation vanaf 2016 opnieuw voor vijf jaar voort te zetten. Ook ontving Pierre Audi van Joop van den Ende een cheque van 300 duizend euro voor het nieuwe Opera Forward Festival van De Nationale Opera.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan kreeg het eerste exemplaar van het boek Van den Ende Foundation 15 jaar Ondernemend Cultuurmecenaat – 5 jaar DeLaMar Theater, waarin wordt teruggeblikt op het jubileum. Sinds de oprichting in 2001 heeft de Foundation ruim duizend initiatieven financieel gesteund, voor een totaalbedrag van 153 miljoen euro. Het DeLaMar Theater geldt naar eigen zeggen als ‘vlaggenschipproject’: de verwezenlijking van de droom van een eigen kunsthuis.

Janine van den Ende reikte het eerste exemplaar van het boek Portrait Gallery 5 jaar DeLaMar van fotograaf Koos Breukel uit aan kunstenaar Jasper Krabbé. Hierin zijn alle acteursportretten opgenomen die Breukel voor het DeLaMar maakte en die in het theater hangen.

Het dubbele jubileum werd gevierd met optredens van de jonge violiste Noa Wildschut, de broers Arthur en Lucas Jussen op piano, en Ben en Gideon van Gelder op jazzsaxofoon en piano. Presentator Cornald Maas sprak behalve met de Van den Endes onder anderen met Tjistke Reidinga over haar rollen in de zomerkomedies van het DeLaMar en met directeuren Edwin van Balken (DeLaMar) en Ryclef Rienstra (VandenEnde Foundation).