Acteurs Teun Donders en Jasper Stoop winnen de Top Naeff Prijs 2020 voor veelbelovend talent van de Academie voor Theater en Dans. De André Veltkamp Beurs voor de herneming van een uitblinkende afstudeervoorstelling gaat dit jaar naar Becoming van Bodine Sutorius. De prijzen werden vandaag uitgereikt tijdens een speciale online-editie van de talkshow HALf6.

‘Waar de een uitblonk in muzikaliteit en kwetsbaarheid, verbaasde de ander met zijn technisch vakmanschap en tekstbehandeling’, schrijft de jury over wat Teun Donders en Jasper Stoop op de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie (ATKA) lieten zien. In hun gezamenlijke afstudeervoorstelling De worm in het zijn speelden ze diverse personages en toonden ze volgens de jury ‘grote klasse door geen typeringen te maken, maar diep te transformeren naar een stel marginale figuren die je onmiddellijk in je hart sluit’.

Donders en Stoop ontvingen de Top Naeff Prijs van script- en liedauteur, vertaler, regisseur en radiopresentator Jurrian van Dongen. Hij won zelf de prijs bij zijn afstuderen in 1997. Het was voor het eerst sinds 2003 dat de prijs werd uitgereikt aan een duo.

De André Veltkamp Beurs is bestemd voor een afstudeerproductie ‘die uitblinkt door betrokkenheid bij de samenleving van vandaag’ en daarom een tweede leven verdient na de Academie. De Beurs werd net als voorgaande jaren overhandigd door Charlotte Lap, theatermaker en weduwe van André Veltkamp.

De winnende voorstelling Becoming van Bodine Sutorius, net afgestudeerd aan de Mime Opleiding, beschrijft de jury als ‘de volmaakt witte kamer zonder taal. Becoming zuigt je haar universum in van het niet onbeschreven blad. Becoming geeft vleugels waarmee eenieder weer durft op te staan.’

Portret Teun Donders en Jasper Stoop: François Luxembourg