Nina Spijkers is de winnaar van de Top Naeff Prijs 2015. Ze ontving de erkenning op vrijdagavond 20 februari tijdens de 24 uurs-manifestatie 24Hours op de Amsterdamse Theaterschool. De Jan Kassies Grants zijn toegekend aan Alondra Castellanos Arreola, student aan de Mime Opleiding, en aan Jija Sohn en Paula Chaves, studenten aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling (SNDO). Acteur Kees Hulst, voorzitter van de Alumnivereniging van de Theaterschool, overhandigde de prijzen.

De Top Naeff Prijs is een aanmoedigingsprijs voor veelbelovend talent van de Theaterschool. Spijkers studeerde in 2014 af aan de Regie Opleiding met haar succesvolle voorstelling Kwartet van Heiner Müller. In een brief van de Top Naeff Stichting wordt Spijkers met name geprezen vanwege haar tekstbehandeling: ‘De taal van Müller, Büchner, Shakespeare breng jij tot leven in het heden. Je houdt van taal, maar gebruikt de woorden om er een belevenis van te smeden.’

De Top Naeff Prijs is de oudste theaterstudentenprijs van Nederland en is vernoemd naar theatercriticus en schrijfster Anthonetta (Top) Naeff. Eerdere winnaars zijn Peter Oosthoek, Susanne Kennedy, Boukje Schweigman, Theun Mosk en Carice van Houten.

De Jan Kassies Grants worden uitgereikt aan studenten die door financiële problemen gehinderd worden in het voltooien van hun studie. De internationale studenten Alondra Castellanos Arreola, Jija Sohn en Paula Chaves ontvangen geen Nederlandse studiefinanciering. Dankzij de beurs wordt nu een deel van hun collegegeld vergoed.

24Hours vindt plaats van 20 februari 09:00 uur tot 21 februari 09:00 uur. Een etmaal lang wordt de school overgenomen door de studenten van de veertien theater- en dansopleidingen die er gehuisvest zijn. Zij krijgen ‘de sleutel’ van het gebouw van Theaterschool-directeur Jan Zoet.

Foto: Nina Spijkers