Na Bart Slegers en Hélène Devos voegen ook Ramsey Nasr en Aus Greidanus jr. zich volgend jaar bij het ensemble van Toneelgroep Amsterdam. Ook zal Gaite Jansen volgend jaar stage lopen bij het gezelschap. Deze nieuwe lichting vult de lege plekken die ontstaan na het vertrek van Barry Atsma, Fedja van Huêt, Jacob Derwig, Leon Voorberg en Chico Kenzari, al zijn zij er volgens artistiek leider en regisseur Ivo van Hove niet de vervangers van.

Ramsey Nasr (1974) legt na vier jaar zijn taken als Dichter des Vaderlands neer een keert terug naar het toneel. Nasr speelde vijf jaar onder Ivo van Hove bij Het Zuidelijk Toneel, voordat hij debuteerde als dichter. Nasr: ‘Bijna dertien jaar heb ik niet op de planken gestaan als acteur. Dus het werd wel weer eens tijd… Ik heb zin om weer te gaan spelen.’ De overstap van Aus Greidanus jr. (1975) betekent zijn vertrek bij Toneelgroep de Appel, waar hij sinds 2010 acteert en regisseert. Hoe de toekomst van De Appel eruitziet is momenteel nog onduidelijk.

Bart Slegers (1964) speelde ook bij Het Zuidelijk Toneel ten tijde van Van Hove en sinds 2008 bij het Ro Theater. Dit seizoen is hij toegetreden tot het ensemble. Hij is onder andere te zien in Nora, de eerste grotezaalproductie van Thibaud Delpeut, en in De meeuw in regie van Thomas Ostermeier. Hélène Devos (1989) studeerde in 2011 af aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en was te zien in De vrek, Angels in America en De Russen. Vanaf dit seizoen is ze lid van het TA-ensemble.

Gaite Jansen (1991) speelde in Lover of loser, In therapie, Schemer, Sonny Boy en het Paul Verhoeven-project Steekspel. Vorig jaar kreeg ze een Gouden Kalf-nominatie voor Beste Actrice in 170 Hz. Ze volgt momenteel de acteursopleiding aan de Toneelacademie Maastricht.

Lees ook het interview met Halina Reijn in de THEATERmaker van november.