Rondom de Sloterpas in Amsterdam Nieuw-West gaat eind augustus een nieuw festival van start: het Over de Plas festival. Voor de programmering werkt organisator Hotel Buiten samen met Over het IJ Festival, dat al jaren in Amsterdam Noord locatietheater maakt en presenteert. 

Buurtrestaurant en stadsstrand Hotel Buiten wil met het nieuwe festival de Sloterplas naast zwemparadijs ook als culturele plek eiken. ‘Omdat Over het IJ Festival veel ervaring heeft met cultuur op locatie werd het festival ingeschakeld als kennismeester’, vertelt projectleider Janine Driessen. Het past volgens haar goed binnen de koers van de organisatie ‘om naast het festival in Amsterdam Noord door het jaar heen projecten te initiëren en ontwikkelen op het snijvlak van kunst en samenleving’.

Driessen vroeg theatermakers die iets maakten voor Over het IJ Festival, hun werk aan te passen voor Nieuw-West. Johannes Bellinkx zal een speciale editie maken van zijn project Reverse, waarbij publiek achteruitlopend een nieuwe blik op de wereld en in dit geval dus de Sloterplas en het park krijgt. Theatermaakster Hilda Moucharrafieh geeft mensen een andere kijk op de omgeving door middel van een kijkdoos.

Daarnaast wordt er samengewerkt met in Nieuw-West gevestigde culturele instellingen en initiatieven, zoals WoW en het Storytelling Centre. De organisatoren starten ook een onderzoek naar de wensen van buurtbewoners. ‘Over het IJ Festival zoekt altijd naar verbinding met de bewoners van Noord en de context van de de stad’, zegt Driessen. ‘Binnen dit programma reikt de organisatie nu de hand uit naar de bewoners van Nieuw-West.’

De eerste editie van het festival gaat van start op 25 augustus en zal vier opeenvolgende weekenden plaatsvinden. Het nieuwe festival is daarmee nog een stuk kleinschaliger dan het tien dagen durende Over het IJ Festival in Noord. ‘Het zijn eigenlijk acht dagen waarop we culturele interventies uitvoeren, die steeds enkele uren duren. We zien deze eerste editie echt als een try-out’, zegt Driessen. De ambitie is om het festival later groter uit te zetten.

Foto: Hotel Buiten