In Berlijn zijn vanmorgen de tien voorstellingen bekend gemaakt die zijn uitgenodigd voor het Theatertreffen. Onder de uitgekozen voorstellingen is Fegefeuer in Ingolstadt van Susanne Kennedy, haar eerste grotezaalregie bij de Münchner Kammerspiele. De jury, bestaande uit zeven theatercritici schrijft over de voorstelling: “De opvoering lijkt op een irriterende installatie. Wie had gedacht dat Marieluise Fleißers kritisch-klassieke volksstuk nog zo ontregelen kan?”

Het festival, dat jaarlijks in mei plaatsvindt, toont de beste Duitstalige voorstellingen van het jaar en is het meest prestigieuze in zijn soort. Kennedy werd eind vorig jaar door Theater Heute al uitgeroepen tot meest getalenteerde jonge regisseur van Duitsland.

De andere uitverkoren voorstelling met een Nederlands tintje is Tauberbach van Alain Platel, waarin Elsie de Brauw speelt met de dansers van Les Ballets C de la B. Ook dit is een productie van Johan Simons’ Münchner Kammerspiele, volgens dezelfde Theater Heute het ‘Theater des Jahres’. Tauberbach is juist deze week te zien in de Stadsschouwburg Amsterdam.

De overige voorstellingen in de selectie zijn onder andere Ohne Titel Nr. 1 // Eine Oper von Herbert Fritsch; de Céline-bewerking Reise ans Ende der Nacht van Frank Castorf (beide regisseurs tonen eind deze maand voorstellingen in het Brandhaarden-programma van de Stadsschouwburg); Kaspar Hauser van Alvis Hermanis; Situation Rooms van documentairetheatergroep Rimini Protokoll; en Zement, de laatste regie van de vorig jaar overleden Dimiter Gotscheff.

Foto:  Julian Röder