Theatermaker Peter van Rooijen en cabaretgroep Oeloek hebben een Stijgend Applaus Stipendium ontvangen op voordracht van de jury van de VSCD Cabaretprijzen. Op 27 september jl. overhandigde kleinkunstenaar Joost Nuissl de winnaars een cheque van 7500 euro in De Kleine Komedie in Amsterdam.

Het Stijgend Applaus Stipendium is een initiatief van de Stichting Blijvend Applaus, die daarmee betere voorwaarden voor jonge cabaretiers en kleinkunstenaars wil scheppen zodat zij zich nog meer kunnen ontplooien en de artistieke kwaliteit van een volgende productie kunnen waarborgen.

De jury noemt Peter van Rooijen ‘een eigenzinnige theatermaker’. Uit het rapport: ‘Hij mikt vooralsnog niet op een groot publiek maar onderzoek zijn eigen mogelijkheden. Zijn debuutvoorstelling was verrassend en maakte nieuwsgierig. Door met een klein budget toch het land in te trekken toont hij zijn grote bevlogenheid.’ Van Rooijen is lid van singer-songwriter collectief Het Nieuwe Lied en maakt deel uit van muziektheatergezelschap Circus Treurdier. Zijn nieuwe avondvullende programma Nergens veilig gaat op 10 december in première in Theater Bellevue in Amsterdam.

Cabaretgroep Oeloek bestaat uit Carlijn van Rij, David Meijer, Kevin Jolly en Jantijn Prins. De jury was verrast door het tweede programma: ‘Er is sprake van een interessante ontwikkeling zowel bij de groep als bij de individuele spelers. Mede door de samenwerking met regisseur Martin van Waardenberg is het programma bijzonder geestig en onderhoudend geworden.’ In januari 2016 gaat het nieuwe programma OpSchmùck in première in de Goudse Schouwburg.

Foto Peter van Rooijen: Rink Hof