Theatermaker-columnisten Daan Windhorst en Willem de Wolf krijgen van het Fonds Podiumkunsten subsidie voor het schrijven van een nieuwe theatertekst, net als theaterauteurs als Peer Wittenbols en Jibbe Willems. Opmerkelijke nieuwkomers bij de schrijfsubsidies zijn Tofik Dibi, die voor het platform Rose Stories het stuk Melk & Dadels schrijft, en muzikant en stadsdichter Frans Pollux voor de tekst van de muziektheatervoorstelling Pinkpop, de liefde, de muziek, de herinnering bij Toneelgroep Maastricht.

Het fonds verleent de subsidie ‘Opdracht theatertekst’ niet rechtstreeks aan de schrijvers, maar aan hun opdrachtgevers (gezelschappen, instellingen of theaters). Voor de theaterteksten stelt het fonds in 2016 € 150.000 beschikbaar. Ook de aanvragen van onder meer Rogier Schippers (Afslag Eindhoven), Joke van Leeuwen (Hoge Fronten), Lot Vekemans (Matzer), Robert Alberdingk Thijm en Eva Jansen Manenschijn (Theater Bellevue) en Judith de Rijke (Zeelandia) werden gehonoreerd.

Nieuwe regeling
Het Nederlands Letterenfonds en het Fonds Podiumkunsten werken aan een nieuwe regeling voor de ondersteuning van nieuwe theaterteksten. Op dit moment hebben beide fondsen nog eigen regelingen: het Fonds Podiumkunsten richt zich daarbij op de opdrachtgevers, het Letterenfonds op de auteurs. Het doel is dat met een nieuwe gezamenlijke regeling zowel auteurs als opdrachtgevers ondersteund kunnen worden. De nieuwe regeling zal in 2017 ingaan.

Foto Daan Windhorst: De Correspondent