Roel Voorintholt, artistiek directeur van Introdans, is ter gelegenheid van zijn veertigjarig jubileum bij Introdans bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Dit vond plaats tijdens de viering van zijn jubileum in aanwezigheid van de beschermvrouwe van Introdans, Prinses Margriet.

Voorintholt werd in 2004 al onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Tijdens het speciale jubileumprogramma in Musis Arnhem ontving hij deze tweede Koninklijke onderscheiding voor officier in dezelfde orde, overhandigd door burgemeester Marcouch. ‘Je hele leven in de dans en toch met beide benen op de grond blijven, dat is ware virtuositeit’, sprak Marcouch Voorintholt toe in zijn speech. ‘Daarmee heb je in de hele wereld indruk gemaakt. Maar het meest toch wel hier in Arnhem.’

Veertig jaar geleden begon Voorintholt bij Introdans als danser. Later ontwikkelde hij zich door als artistiek leider van het Ensemble voor de Jeugd en sinds 2005 is hij artistiek directeur. In het feestelijke verrassingsgala werd een reis gemaakt langs de carrière van Voorintholt. Het ensemble danste fragmenten van zijn favoriete balletten, onder meer van Lucinda Childs, Sidi Larbi Cherkaoui, Hans van Manen en Jiří Kylián.

Voor zijn grote verdiensten voor de dans ontving Voorintholt eerder al verscheidene prijzen zoals het Arnhems Meisje (1993) en de Perspektiefprijs (1997). In 2008 eerde de Kring van Nederlandse Theatercritici hem voor zijn inzet voor de ‘opwaardering van de jeugddans’ met de Prijs van de Kritiek. In 2012 ontving hij de Arnhemse Piet en in 2015 de Gouden Zwaan voor zijn belangwekkende bijdrage aan de Nederlandse dans.

Foto: Hans Gerritsen