Rachel Beaujean, voormalig soliste en de huidige adjunct-artistiek directeur van Het Nationale Ballet, is gisteravond benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg reikte de onderscheiding gisteren uit tijdens het Gala van Het Nationale Ballet. Hij noemde het ballet een  van de beste gezelschappen van de wereld en schreef dat mede toe aan de inzet van Beaujean.

Rachel Beaujean (Helmond, 1959) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze danste daarna in werken van onder meer George Balanchine, William Forsythe, Martha Graham, Rudi van Dantzig, Toer van Schayk en Ted Brandsen. Maar ze maakte vooral naam met haar vertolking van choreografieën van Hans van Manen, van wie ze jarenlang de muze was.

Als balletmeester studeert Beaujean nog steeds regelmatig de balletten van Van Manen in. Voor Het Nationale Ballet maakte ze een eigen versie van Les Sylphides en een hernieuwde productie van Giselle en van Paquita. Ze is tevens bestuurslid van de Nederlandse Dansdagen, de Stichting Toer van Schayk en de Stichting Hans van Manen.

Foto: Michel Schnater