Anthony Heidweiller, directeur van de Academie voor Theater en Dans, is vandaag benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is een van de ruim drieduizend Nederlanders die een dag voor de verjaardag van de Koning een koninklijke onderscheiding hebben ontvangen. Journalist en theaterproducent Henk van der Meijden en kampioen WK Breaking Menno van Gorp mogen zich vanaf vandaag ridder noemen. 

Anthony Heidweiller, sinds 2021 directeur van de Academie voor Theater en Dans (ATD), ontvangt de onderscheiding wegens zijn verdiensten in de kunsten. Als artistiek directeur van Vocal Statements ontwikkelde hij educatie- en participatieprojecten die een brug slaan tussen de podiumkunsten en de multiculturele samenleving.

Henk van der Meijden ontving een lintje voor zijn verdiensten als medeoprichter van de Stichting Blijvend Applaus en als theaterproducent van onder meer balletten, circussen en musicals. Als theaterproducent haalde hij het Russisch Staatscircus naar Nederland en was hij mede verantwoordelijk voor het Wereldkerstcircus in Carré. Hij is tevens oprichter van het weekblad Privé. In 2010 ontving Van der Meijden al een Oeuvre Award uitgereikt op het Musical Award Gala.

Breakdancer Menno van Gorp is met zijn 33 jaar de jongste Nederlander die dit jaar een lintje uitgereikt krijgt. Van Gorp won drie keer de meest prestigieuze breakdancewedstrijd ter wereld. In 2024 hoopt Van Gorp, met zijn koninklijke decoratie op zak, Nederland te vertegenwoordigen tijdens de Olympische Spelen. De Staatscourant beschrijft hem als een inspiratie voor veel jongeren.

Foto: Jelmer de Haas