Het Vlaamse cultuurtijdschrift Rekto:Verso en het Nederlandse Transitiebureau hebben gezamenlijk een dubbelzijdige editie gemaakt over ‘de doem en de dromen van deze tijd’. De uitgave komt tot stand in het kader van het BesteBuren-jaar en speelt in op de leemte in de Vlaams-Nederlandse culturele samenwerking.

De editie (ook online te lezen) bestaat uit een ‘zwartboek’ (‘een duistere waaier van de wantoestanden en misverstanden in onze Lage Landen’) en een witboek (‘een levendige waaier van voorstellen en alternatieven voor de komende jaren van kunst en cultuur in de Lage Landen’). Het zwartboek bestaat uit vijf dialogen tussen Vlaamse en Nederlandse kunstenaars en wetenschappers, het witboek bevat acht utopische ideeën op het gebied van kunst en cultuur.

Naast de tijdschriftuitgave is er ook een bijeenkomst op 7 februari: het eerste ‘Cultuurparlement van de Lage Landen‘, een gesprek in de geest van De Agenda in Nederland en Een Ander Gesprek in Vlaanderen op een (nnb) locatie pal op de grens tussen Nederland en België.