De jury van Het Theaterfestival 2012, Bert Anciaux (oud-minister van Cultuur), Kristien De Proost (Tristero), Eddie Guldolf (C-mine Genk), Wouter Hillaert (De Standaard) en Geert Overdam (Theaterfestival Boulevard), heeft twaalf producties geselecteerd voor het Vlaams Theaterfestival.

Het zijn:

De jury koos ook twee voorstellingen uit de selectie van het Nederlands Theaterfestival, Bloed & Rozen door Toneelhuis/Guy Cassiers en Bimbo door Boogaerdt/VanderSchoot.

Circuit X

Voor het Circuit X koos een andere jury vijf producties van jonge theatermakers die, nadat ze worden voorgesteld op Het Theaterfestival, op tournee gaan langs de cultuurcentra in Vlaanderen. Dit zijn Twee meisjes en een schurk van Mieke Laureys en Annelore Stubbe/Leporello, De verleiding van Maarten Westra Hoekzema/unm, Winterlicht van Thomas Janssens/Fernweh/De Tijd, Het fantastische leven van de heilige Sint-Christoffel zoals samengevat in twaalf taferelen en drie liederen van Silence Fini/De Werf, Jake & Pete’s big reconciliation attempt for the disputes from the past van Pieter Ampe & Jakob Ampe/CAMPO.

De voorstellingen die geselecteerd zijn voor Circuit X maken kans op de Roel Verniersprijs. De prijs wordt in het leven geroepen ter nagedachtenis van Roel Verniers, voormalig directeur van Het Theaterfestival. De prijs, een geldbedrag van 10.000 euro en repetitieruimte in Antwerpen, gaat naar een jonge maker met de bedoeling het als startbudget te gebruiken om een nieuwe productie te maken.

(foto: Willem de Wolf in Krenz, de gedoodverfde opvolger van De Koe, foto: Koen Broos)