Op 13 augustus is Stephanie van Batum (34) overleden. Van Batum was theatermaker en performer. Ze werkte vooral vanuit Duitsland.

Stephanie van Batum (1988, Leeuwarden) studeerde cultuur- en mediawetenschappen aan de Rijksuniversiteit in Groningen en deed een master theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. In 2013 ging ze naar de regieopleiding van de Otto Falckenberg School in München, waar ze in 2017 afstudeerde met de lecture-performance Don’t Worry Be Yoncé, die onder andere te zien was op het Amsterdam Fringe Festival en in 2018 werd opgenomen op het repertoire van Schauspielhaus Bochum.

Van Batum  ensceneerde werk bij diverse Duitse theaterhuizen, waaronder de Müncher Kammerspiele, Schauspielhaus Bochum en Staatstheater Mainz.

Vasco Boenisch, artistiek leider van Schauspielhaus Bochum, laat weten met verslagenheid kennis te hebben genomen van haar overlijden. Hij noemt haar een ‘energieke artiest die met Don’t Worry Be Yoncé tegelijkertijd het publiek van hun stoel kon rukken en geestig speelde met popfeministisch discours’.

Vandaag vindt haar afscheidsdienst plaats in Amsterdam.