Poelifinario opgesplitst in drie categorieën


11 januari 2018

De Poelifinario, de prijs voor het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het seizoen, wordt opgesplitst in drie nieuwe categorieën: kleinkunst, entertainment en engagement.

Sinds 2003 reikt de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) jaarlijks de Poelifinario uit. Met de opsplitsing wil de organisatie ‘meer recht doen aan de diversiteit binnen het cabaret’, aldus Lidy van Kleef (projectcoördinator VSCD-prijzen). ‘Bij één prijs moet je appels met peren vergelijken.’

De nieuwe structuur is tot stand gekomen in samenwerking met de sector. Voor de categorie kleinkunst komen straks muzikale programma’s in aanmerking die voor minimaal 50 procent uit liedjes bestaan. Daarbij gaat het om Nederlandstalige liedjes die zich inhoudelijk onderscheiden door vorm en woordgebruik.

Onder entertainment verstaat de VSCD een cabaretprogramma dat hoofdzakelijk wil amuseren. Hierbij maken maatschappelijke thema’s, politieke beschouwingen en stellingname over de samenleving minder of geen deel uit van de voorstelling.

Een engagementsprogramma wordt volgens de VSCD gekenmerkt door persoonlijke en/of maatschappelijke betrokkenheid bij de samenleving. Door middel van een verhaal geeft de maker reflectie op maatschappelijke thema’s die het publiek aanspreekt en herkent.

De prijzen voor de beste programma’s van het seizoen 2017/2018 zullen dit najaar in de nieuwe categorieën worden uitgereikt. Naast de drie nieuwe prijzen wordt traditioneel de Neerlands Hoop uitgereikt, de prijs voor de meest veelbelovende maker. Eind januari maakt de VSCD ook nieuwe namen voor de prijzen bekend.

Foto winnaars Poelifinario 2017: Jaap Reedijk

1 Reactie op "Poelifinario opgesplitst in drie categorieën"

 1. Dick van Teylingen Dick van Teylingen schreef:

  Kleinkunst. Wat een woord. Hoe groot zijn de andere categorieën? Of vallen die niet onder kunst?
  Entertainment. Klinkt slap. En ook wie het niet direct over de samenleving heeft, kan wel degelijk intermenselijke verhoudingen aan de orde stellen.
  Engagement. Wie heeft het grootste vingertje? En als dat nou heel grappig geheven wordt?
  Wat doe je met cabaretiers/entertainers/kleinkunstenaars/amuseurs/standuppers/… die zich niet in een van de drie hokjes willen laten persen?
  Ik voorzie lange discussies bij de VSCD. En het inzicht dat er altijd appels en peren zullen zijn.

Reageer

Uw E-mail adres zal niet gepubliceerd worden.