Balletdanseres Igone de Jongh staat op 10 en 11 juni met een eigen dansgala in Theater Carré in Amsterdam. Samen met het theater stelt ze een programma samen van diverse (inter)nationale artiesten uit de dans- en muziekwereld.

‘Een droom die uitkomt’, noemt De Jongh het gala in een aankondiging. ‘Ik vind het geweldig dat ik in Carré sta, niet alleen omdat het Carré is, maar ook omdat dit mijn avond is, een avond waarbij ik de regie helemaal in eigen hand mag nemen. Wat ik dans, met wie ik dans en hoe het eruit ziet.’

De Jongh wil in Carré ‘dans in de gehele breedte’ laten zien, met uiteraard haar zo geliefde klassieke ballet. Ze werkt daarvoor samen met onder meer Jan Kooijman, Wende en vriendin Chantal Janzen. Zelf is ze te zien met haar oude danspartner Marijn Rademaker.

De Jongh danste eind 2019 haar laatste voorstelling bij Het Nationale Ballet. In 1996 begon ze bij het gezelschap, waar ze na 7 jaar doorgroeide naar eerste solist en bijna iedere klassieke ballethoofdrol van haar lijstje afstreepte. Voor die verdienste mocht ze na haar laatste optreden bij Het Nationale Ballet in Romeo & Julia de Frans Banninck Cocqpenning in ontvangst nemen.

Foto: Mark Engelen