Interdisciplinair performancekunstenaar Sam Scheuermann ontvangt als tweede maker een bijdrage van 7500 euro uit het Makerskapitaal. Dit cultuurfonds, geïnitieerd door Het Huis Utrecht, ondersteunt theatermakers in het realiseren van hun productie en/of organisatieontwikkeling.

Scheuermann ontvangt de bijdrage voor de ontwikkeling van A study on becoming. Dat werk benadert onze samenleving als ecosysteem. In een glazen ruimte van twee bij drie meter wordt de biotoop van onze samenleving geschept, een systeem van onderlinge afhankelijkheid en verbondenheid waarvan eenieder onderdeel is. Dat dit werk zowel in een museale omgeving als in het theater kan worden getoond spreekt het bestuur van het Makerskapitaal tot de verbeelding.

Sam Scheuermann is sinds haar residentie in 2019 verbonden aan Het Huis Utrecht. Hier werd een eerste schets voor A study on becoming gemaakt. Van 17 tot en met 19 juli is het werk voor het eerst te zien tijdens festival Welcome to the Village in Leeuwarden.

Sam Scheuermann (1994, Tilburg, NL) studeerde in 2017 af aan de regieopleiding op de Toneelacademie Maastricht. Spelend op de grens van theater en beeldende kunst creëert ze fysieke performances en installaties.

Met de oprichting van het Makerskapitaal wil Het Huis Utrecht haar positie als ‘landelijk huis voor onderzoek en ontwikkeling binnen de podiumkunsten’ onderstrepen. Het Makerskapitaal honoreert per jaar twee makers die in Het Huis onderzoek hebben gedaan. Komende deadline voor een aanvraag is 1 oktober 2020.

Foto: Koen van der Heijden